COVID-19

We hebben het vaak over ‘corona’, maar officieel heet de ziekte COVID-19. De ziekte die wordt veroorzaakt door een nieuw coronavirus  (SARS-CoV-2: severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2). De ziekte kan luchtwegklachten en koorts veroorzaken en in ernstige gevallen ademhalingsproblemen.

Wat is COVID-19

COVID-19 is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een nieuw coronavirus. De ziekte dook eind 2019 op in Wuhan en heeft zich in drie maanden naar andere delen van de wereld verspreid. Sinds 11 maart 2020 was er officieel sprake van een wereldwijde pandemie. De ziekte veroorzaakt bij de meeste mensen luchtwegklachten (zoals bij de griep) met symptomen zoals hoesten, koorts en (in ernstigere gevallen) ademhalingsproblemen. In sommige gevallen is diarree de belangrijkste klacht.

Het coronavirus verspreidt zich met name door contact met een besmette persoon als die hoest of niest. Het verspreidt zich ook als iemand een oppervlak of object aanraakt waarop het virus zich bevindt en daarna zijn of haar ogen, neus of mond aanraakt.

Beschermingsmaatregelen

  • was uw handen regelmatig twintig seconden lang met water en zeep of met handgel op basis van alcohol.
  • bedek uw neus en mond met een papieren zakdoekje of met de binnenkant van uw elleboog als u hoest of niest.
  • vermijd nauw contact (binnen een anderhalve meter) met mensen die ziekteverschijnselen vertonen.
  • blijf thuis en isoleer u van andere mensen in huis als u zich ziek voelt.

Raak uw ogen, neus of mond niet aan als u uw handen nog niet heeft gewassen!

Symptomen

Ben ik ziek?

Er zijn diverse symptomen van COVID-19. De meeste mensen merken nauwelijks iets van het virus, anderen worden ernstig ziek. Het virus heeft een incubatietijd, de tijd tussen besmetting en de uiteindelijke symptomen van de ziekte, variërend van 2 tot 12 dagen. De eerste symptomen van COVID-19 zijn in eerste instantie vergelijkbaar met een verkoudheid:

  • neusverkoudheid,
  • loopneus,
  • keelpijn,
  • lichte hoest
  • of verhoging (tot 38 graden Celsius)

Mensen met bovenstaande klachten moeten thuisblijven en kunnen pas na 24 uur weer naar buiten wanneer ze geen klachten meer hebben.

Heeft u verkoudheidsklachten en koorts (boven 38 graden Celsius) en/of benauwdheid?

Blijf thuis. Ziek uit. Doe geen boodschappen en ontvang geen bezoek. Heeft u huisgenoten, dan mogen zij ook niet naar buiten. Als uitzondering hierop mogen alleen huisgenoten die geen klachten hebben even boodschappen doen. Als iedereen 24 uur geen klachten heeft, mag u weer naar buiten.

Ik voel me steeds zieker!

Bel de huisarts als u zieker wordt, of medische hulp nodig heeft, bijvoorbeeld als u hoge koorts krijgt of moeilijk ademt. Ga niet naar de huisarts of het ziekenhuis toe, maar bel de huisarts.