Bloedonderzoek op Covid-19 antistoffen

Medlon - klinisch chemisch laboratorium - is onderdeel van de mondiale laboratorium groep Unilabs en is het laboratorium dat uw bloed onderzoekt op de aanwezigheid van antistoffen tegen COVID-19 met een CE-gemarkeerde en gevalideerde test. Daarnaast voldoet onze laboratorium analyse aan de vereisten van het RIVM. 

De antistoffentest 

Bloedafname voor de COVID-19 antistoffentest kan drie weken na het begin van de klachten worden gedaan. De antistoffen tegen het COVID-19 virus worden over het algemeen tussen 5-14 dagen na de eerste griepverschijnselen gevormd. Bij hele milde griepklachten kan het zelfs 3 weken duren alvorens er antistoffen kunnen worden aangetoond, en in enkele gevallen zijn ze helemaal niet aantoonbaar. Afhankelijk van de ernst van de klachten dienen er dus minimaal 2 – 3 weken tussen het begin van de klachten en de bloedafname te zitten om antistoffen aan te kunnen tonen met deze test.

Wat doet de test?

De COVID-19 antistoffentest toont aan of u ná de besmetting van het COVID-19 virus antistoffen heeft aangemaakt. Is de test positief dan heeft de geteste persoon COVID-19 gehad en antistoffen aangemaakt.

Hoe betrouwbaar is de test?

De COVID-19 antistoffentest die wij gebruiken is een gevalideerde laboratoriumtest van Roche Elecsys®  met een CE-keurmerk en geen sneltest. Daarbij kunnen wij gebruik maken van de kennis en kunde van onze regionale partner LabMicTA. LabMicTA heeft als RIVM opschalingslaboratorium direct toegang tot de informatie van het Landelijke Coördinatiestructuur Testcapaciteit van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De specificiteit van de antistoffentest is het meest belangrijk, die geeft aan hoe vaak een positieve test uitslag ook écht positief is en niet fout positief.

Specificiteit > 99,7% zeer betrouwbaar

Dat wil zeggen dat in 0,3% van de analyses, de test kan uitslaan op bijvoorbeeld een ander coronavirus, maar dat, als er COVID-19 antistoffen zijn gevormd, deze in 100% van de gevallen gedetecteerd worden en als er geen antistoffen gevonden worden deze dan ook niet aanwezig zijn. Bij een uitslag die geen duidelijk beeld geeft doen wij nog een tweede analyse met de EUROIMMUN ELISA.

Hoe beoordeel ik de uitslag?

Het is op dit moment nog onduidelijk of de aangetoonde antistoffen tegen COVID-19 beschermen tegen een her-infectie. De test dient daarom vooralsnog niet ingezet te worden voor het nemen van persoonsgebonden maatregelen. Het enige dat wij op dit moment kunnen vaststellen is dat er- bij aanwezigheid van antistoffen - een COVID-19 besmetting is geweest.